Lipova
Lipova este un oraș situat în județul Arad, în regiunea Crișana din România, și este compus din localitățile Lipova (reședința), Radna și Șoimoș.
Prima mențiune documentară a orașului Lipova datează din anul 1314, sub denumirea de Lipva. În anul 1324, așezarea este menționată sub denumirea de castellanus de Lypua, reflectând caracterul său fortificat din acea perioadă.
Lipova este amplasată pe ambele maluri ale râului Mureș, la intrarea acestuia în Câmpia Aradului, la poalele Munților Zarandului, în zona de contact a acestora cu Dealurile Lipovei. Se află la o distanță de 34 km vest de municipiul Arad și la distanțe egale între extremitățile vestice și estice ale județului Arad (Nădlac și Zamul).
Istoria orașului Lipova este bogată și diversă. În perimetrul actual al Lipovei a existat Cetatea Șoimoș, construită în timpul domniei regelui maghiar Béla al IV-lea. Prima mențiune documentară a fortificației datează din 1245. Cetatea a început să se ruineze începând cu secolul al XVI-lea. Pe teritoriul Lipovei au fost descoperite urme ale unor așezări neolitice, dacice și romane.
Lipova a fost un punct de dispută între habsburgi și otomani, fiind stăpânită de aceștia din urmă între 1552-1595 și 1613-1718. După semnarea Păcii de la Passarowitz în 1718, orașul a revenit definitiv în mâinile habsburgilor. Cu toate acestea, în Lipova s-au păstrat urme ale stăpânirii otomane, cum ar fi Bazarul Turcesc.
În 1918, deputații Banatului, condus de Sever Bocu, au proclamat unirea Banatului cu România. În 1919, armata ungară bolșevică a lui Béla Kun a încercat să recucerească regiunea, dar a fost respinsă de armata româno-franceză. Alte lupte au avut loc în zonă în septembrie 1944 între armata germană și cea română.