Castelul Bran
Castelul Bran, cunoscut și sub numele de Casa din Bran sau „Dracula’s Castle”, este situat în pasul Bran-Rucăr din România, la aproximativ 30 de kilometri de orașul Brașov. Acesta se află la intersecția dintre Munții Piatra Craiului și masivul Bucegi. Construit pe o stâncă, castelul găzduiește acum Muzeul Bran, întinzându-se pe cele patru etaje ale sale. Deși turiștii străini vin aici în căutarea legendei Contelui Dracula, iar ghidul accentuează aspectul mitic, istoria Castelului Bran fascinează la fel de mult.
Prima mențiune documentară a Castelului Bran datează din 19 noiembrie 1377, când brașovenii au primit privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran. Ulterior, între 1419 și 1424, cetatea devine proprietatea regelui ungar Sigismund, un aliat al lui Mircea cel Bătrân. La sfârșitul secolului al XV-lea, castelul a fost subordonat autorității comitetului secuilor și apoi a voievodatului Transilvaniei, sub domnia lui Iancu de Hunedoara. În 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a României ca recunoștință pentru contribuția sa la Marea Unire din 1918. Restaurat între 1920 și 1927, castelul a devenit reședința regală și locul de înmormântare temporară al Reginei Maria. În 1948, familia regală a fost exilată, iar castelul a devenit proprietatea statului român.
În prezent, Castelul Bran este proprietatea urmașului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg. În ciuda istoriei sale bogate, castelul este cunoscut în special pentru legătura sa cu mitul lui Dracula. Chiar dacă legătura istorică a lui Vlad Țepeș cu acest castel nu este solid confirmată, acesta este promovat ca „Castelul lui Dracula”, atrăgând mulți turiști din întreaga lume. În ciuda gloriei sale exterioare și a istoriei sale, interiorul Castelului Bran a suferit în urma retrocedării către Dominic de Habsburg. Multe dintre piesele de mobilier au fost mutate, iar amenajarea interioară nu corespunde potențialului său. Cu toate acestea, castelul continuă să fie una dintre cele mai vizitate atracții turistice din România.