Brăila
Într-o veche descriere geografică din 1350, orașul Brăila apare sub denumirea de „Drinago”, iar în anul 1368 numele i se schimbă în Brayla, menționat astfel într-un privilegiu de transport și comerț acordat negustorilor brașoveni. Ulterior, între anii 1538 și 1540, orașul a fost ocupat de către turci, iar începând cu anul 1554 și până în 1829 a purtat numele de Ibrail. Brăila a cunoscut o dezvoltare semnificativă la începutul secolului XX, devenind un important port de intrare- ieșire a mărfurilor din România. Încă din secolul XIX, orașul a experimentat schimbări majore precum pavarea și instalarea iluminatului stradal, înființarea de farmacii, stație meteo, apariția parcului Belvedere, deschiderea unor tipografii și a unui teatru, precum și construirea căilor ferate și a unor fabrici.
Obiective turistice
- Piața Independenței: Este centrul nou al orașului și loc de manifestări politice și social-culturale, dar și o destinație populară pentru promenade. Aici se găsesc diverse atracții precum Hotelul Belvedere, statuia Ecaterina Teodoroiu, monumentul Revoluției din decembrie 1989, Palatul Agriculturii, bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și o fântână arteziană.
- Parcul Monument: Este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din România, cu o suprafață de 90 de hectare. A fost denumit inițial Parcul Kiseleff și a fost asociat cu un monument dedicat eroilor din 1828. Deși monumentul nu mai există, denumirea a rămas. Parcul găzduiește diverse facilități de agrement și recreere.
- Muzeul Brăilei: Fondat inițial în incinta Liceului „Nicolae Bălcescu”, muzeul găzduiește secții de etnografie, arheologie, istorie, artă și științe ale naturii. Colecțiile sunt expuse în mod transparent, oferind o perspectivă asupra evoluției orașului și a locuitorilor săi.
- Grădina Zoologică: Situată în partea de sud a orașului, grădina zoologică este un punct de atracție important. Aici vizitatorii pot admira o varietate de specii animale, inclusiv tigri siberieni, urși, ponei, lebede și multe altele. Grădina dispune de facilități precum parcări auto, locuri de joacă pentru copii și manej pentru echitație.
- Faleza Dunării: Faleza Dunării este locul preferat pentru plimbări relaxante de-a lungul malului. Aici vizitatorii pot face plimbări cu bicicleta, rolele sau pur și simplu pot savura mâncarea românească la restaurantele din zonă. Este o destinație populară pentru localnici și turiști deopotrivă.