Giroc
Giroc este o comună situată în județul Timiș, în regiunea Banat din România, compusă din satele Chișoda și Giroc (reședința).
Prima mențiune documentară a localității Giroc datează din 1371. Cu toate acestea, pe teritoriul comunei au fost descoperite urme arheologice ce atestă prezența umană încă din epoca de piatră și epoca fierului. De asemenea, au fost identificate materiale daco-romane și vestigii din neoliticul mijlociu. Pe teritoriul comunei a fost identificată și o așezare aparținând Culturii Cucuteni-Belegiș.
După prima mențiune documentară, istoria Girocului a evoluat în concordanță cu evoluția politico-economică a Banatului. În 1379, exista un județ la Giroc. În 1745, se menționează cneazul de Giroc. Locuitorii au fost predominant români ortodocși și iobagi pentru o perioadă îndelungată; terenul agricol era deținut de Camera Aulică de la Viena. Între anii 1865 și 1870, a avut loc prima colonizare a Girocului cu familii de germani (șvabi bănățeni) provenite din Grabaț, Lenauheim și Variaș. Importanța Girocului a crescut, devenind centru de plasă în 1870. În 1897, a fost înființată Banca Populară Ghiroceană.
Între anii 1910 și 1912, a sosit la Giroc un nou val de coloniști germani din Nițchidorf. După unirea Banatului cu România în 1920, denumirea oficială s-a schimbat din Gyüreg în cea română de Giroc.