Sacele
Săcele, atestat documentar încă din 1366, este un oraș care adună cele patru vechi sate săcelene: Baciu, Turcheș, Cernatu și Satulung. Alături de celelalte trei sate (Tărlungeni, Purcăreni și Zizin), care formau împreună „septem villae valacheles” (șapte sate românești), găzduia una dintre cele mai mari comunități de mocani din Transilvania, alături de o puternică comunitate a ceangăilor, având ocupații principale diverse: creșterea oilor pentru mocani și agricultura pentru ceangăi. Până la 1850, Săcele era printre cele mai bogate sate ale Transilvaniei, iar mocanii săceleni practicau transhumanța în Dobrogea, contribuind la înființarea unor numeroase așezări, inclusiv în Crimeea.
Orașul găzduiește 14 biserici monumente istorice, dintre care trei sunt monumente de patrimoniu cultural național, iar celelalte nouă fac parte din patrimoniul cultural local. Muzeul Etnografic Săcele, înființat într-o clădire istorică din secolul al XVI-lea, adăpostește exponate relevante pentru portul popular și viața tradițională mocănească și ceangăiască.
Săcele se află în partea de sud-est a județului Brașov, fiind străbătut de drumurile naționale DN1A și DN1, și se învecinează cu comuna Tărlungeni, Predeal și municipiul Brașov.