Satu Mare
Situat la o altitudine de 126 de metri față de Marea Neagră, orașul Satu Mare este amplasat pe o terasă formată din lunca Someșului inferior. Fiind un oraș de frontieră, are conexiuni rutiere cu Ungaria prin vama Petea și conexiuni feroviare cu Ucraina prin vama Halmeu. Principalele legături interne sunt reprezentate de ruta care vine dinspre Oradea spre Baia Mare și Sighet (prin Țara Oașului), precum și de cea dinspre Zalău. O altă poartă de acces, atât internă, cât și internațională, este reprezentată de linia aeriană București — Satu Mare, împreună cu liniile aeriene temporare din nordul Europei. Satu Mare este una dintre porțile principale ale României, având granițe cu Ungaria și Ucraina.
Descoperirile arheologice din Țara Oașului au evidențiat așezările din epoca pietrei și a bronzului. De asemenea, există dovezi privind comunitatea locuirii acestor teritorii de către comunitățile geto-dacice după cucerirea romană. Începând cu secolul al XIII-lea, Satu Mare a devenit un important centru al breslelor meșteșugărești datorită privilegiilor economice și comerciale acordate, iar în secolul al XVIII-lea a început un proces intens de urbanizare a orașului.
Obiective turistice principale
- Cetatea Ardudului din orașul Ardud – Construită în secolul XV de nepotul lui Dragoș Vodă, principele Bartolomeu Drag. A fost una dintre cele mai puternice cetăți din nordul Transilvaniei, iar în prezent mai există doar unul dintre turnurile refăcute în stil gotic în 1896.
- Castelul Karoly din Cărei – Situat în orașul Cărei, este un punct de atracție turistică destul de vizitat. A fost construit pentru a servi ca locuință pentru Karoly Laszlo și, după 100 de ani, a fost transformat într-o clădire mai solidă de către Mihaly Karoly în 1592. Astăzi, castelul adăpostește un muzeu de istorie și un muzeu de științe ale naturii, precum și o bibliotecă.
- Statuia Lupoaicei din Satu Mare- Statuia reprezintă imaginea celor doi frați, Romulus și Remus, întemeietorii Romei, care au fost hrăniți și protejați în copilărie de o lupoaică.