Stejarul Multisecular din Cajvana
Academia Română a declarat Stejarul din Cajvana monument al naturii în anul 1942. Cu o circumferinţă de 11, 01 metri, este cel mai mare din sud-estul Europei şi al 13-lea dintre stejarii din întregul continent.
Stejarul are o înălţime de 22, 4 de metri şi o circumferinţă la înălţimea pieptului de 11, 01 metri. Această circumferinţă corespunde unui diametru formal de 3.5 metri.
Stejarul secular din Cajvana, cu o vârstă estimată la peste 800 de ani, este cel mai bătrân arbore din sud-estul Europei.
De stejar se leagă atât legenda întemeierii, dar şi numele localităţii. Stejarul de la Cajvana are o istorie îndelungată, care timp de sute de ani s-a transmis pe cale orală, din generaţie în generaţie.
Legenda spune că în anul 1476 însuşi voievodul Ştefan cel Mare, însoţit de oştenii săi, ar fi poposit la umbra acestui arbore. Istoria stejarului din Cajvana ar fi însă mult mai veche. Din bătrâni se povesteşte că arborele ar data din timpul marii invazii tătare din anii 1241-1242. Toţi localnicii din Cajvana ar fi fost ucişi de hoardele tătare, iar casele ar fi fost distruse din temelii. Oamenii au fost îngropaţi într-o mare groapă comună, la baza căreia a fost plantat spre amintire un stejar.