Calimanesti – Caciulata
Orasul Călimănești, împreună cu localitatea Căciulata, formează stațiunea balneoclimaterică Călimănești-Căciulata, situată la o altitudine de 260 de metri pe cursul râului Olt, în depresiunea subcarpatică Jiblea, la 18 km nord de reședința de județ Râmnicu Vâlcea. Cu o populație de 8850 de locuitori, orașul are în subordinea administrativă localitățile: Căciulata, Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa și Seaca.
Prima atestare documentară a localității datează din 1386, însă pe teritoriul localității componente Păușa au fost descoperite urmele unei vechi așezări romane numită Arutela sau Alutela. În 1890, Călimănești-Căciulata devine stațiune, iar în 1927, Călimănești primește statutul de oraș.
Climatul specific, cu veri racoroase și ierni blânde, precum și apele minerale descoperite în 1827 (sulfuroase, sodice, calcice, magneziene, clorurate, bromurate) reprezintă factorii naturali de cură ai stațiunii. Chiar împăratul Napoleon al III-lea al Franței a utilizat apele minerale îmbuteliate de aici pentru tratament.
Principalele afecțiuni tratate la Călimănești-Căciulata includ bolile sistemului digestiv (gastrite cronice, constipație cronică, colite), afecțiunile hepato-biliare (dischinezie biliară, colecistită cronică), bolile metabolice și de nutriție (diabet zaharat, obezitate), afecțiunile renale și ale căilor urinare (litiază renală, infecții urinare). De asemenea, sunt tratate și afecțiunile reumatismale degenerative și abarticulare, bolile ginecologice (sindrom ovarian de menopauză).
Instalațiile moderne de tratament și procedurile aplicate aici includ: băile cu ape minerale, aerosoli și inhalatii, electroterapie, hidroterapie, buvete, gimnastică medicală, masaj, aerohelioterapie.
De asemenea, la Călimănești-Căciulata funcționează și un sanatoriu pentru copiii cu sechele după hepatita epidemica, precum și un sanatoriu pentru bolnavii de silicoză.